Wiek: 24 Dołączył: 12 Sie 2004 Posty: 410 Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2004-09-21, 22:40 Zapytania dotyczące Dergastu
Takie pytanko co do kwestii wielu ataków w jednej rundzie walki.
Załóżmy że mam postać z SZ 7 walczącą dwoma sztyletami... sztylet jak pamiętam ma szybkość 9...
Czyli szybkość 9+7=16 na każdą rękę...
Postać ma walkę sztyletem na 4 i ma po 1 ataku z każdej ręki w rundzie...
Natomiast po wytrenowaniu walki sztyletem na 5 ma odrazu po 6 ataków na rękę? (nadwyżka nad 10 pkt sumy szybkości może być wykorzystana dopiero jak ma 5 poziom uma) Czy może na 5 poz. ma po 2 ataki, na 6 ma po 3, na 7 po 4 itd? Jak to powinno wyglądać, bo nie dokońca rozumiem sformułowania w podręczniku...
A druga rzecz... Co to właściwie jest młot lucerneński? Jak to wygląda? No i wogóle :P
I jeszcze jedno... Ile prochu jest potrzebne do załadowania np. pistoletu? ile do armat? ;) Bo w cenniku proch jest podany na kilogramy, a chyba nigdzie nie ma ile powinno być tego prochu w przeciętnym ładunku do różnych broni palnych...
_________________ "Istotnym męstwem jest żyć, gdy żyć się godzi, a umrzeć, kiedy umrzeć potrzeba"
----------------
"But though we strike at you from the shadows,
do not think that we lack the courage to stand in the light."
-Zeratul
----------------
"Żyj tak, byś mógł powiedzieć Bogu w dniu Sądu Ostatecznego: "Byłem bardzo dobrym człowiekiem, chociaż w Ciebie nie wierzyłem" -Kurt Vonnegut
Dobrze, ze zalozyles ten topic, bo przynaumniej wiadomo, co trzeba jasniej napisac.
W kwesti ilosci atakow - na 5 poz. masz 2, na 6 - 3, na 7 -4 i tak dalej.
Mlot lucernenski - to taki ciezki, okuty kawal długiego drąga, na którego końcu osadzona jest 15 kilowa, stalowa kula, zaopatrzona w dwa kolce z jednej strony i jeden duży z drugiej. Ogołnie masa tej broni idługość dziwgni sprawiają, że nit sie jej nie oprze. Z tym, ze jest strasznie powolna.
Co do prochu. Żeby strzelić zmuszkietu, potrebujesz około 20-50 g (zaleznie of kalibru). Z aratami jest roznie. Np taka o kalibrze 75 mm potrafi zuzyc 1 kg prochu na strzal.
Czy będąc amgiem śladów moge rzucać czary po uzywaniu polimorfi?? Bo w teori to zaklecie jest juz rzucone i nie powinno być z tym problemow. Jak uwazacie??
_________________ Bo u nas w Rottenpile to nawet lekarz zdrowego wpędzi do grobu....
"Obetnij mu nogi!! Przydadzą sie do stołu!!"
"W leprozorium to jest jak u kucharza- flaki to nasza specjalność"
Wieki, wieki, wieki mijają, ludzie rodzą sie i umierają- elfowe przysłowie
zasadniczo sparawa jest prosta. musisz wejsc do skarbca, wybrac interesujaca cie pozycje i kliknac po prawej stornie na sciagnij (czy jakos tak), a jesli nie dziala, to prawy pzcisk i wowczas "zapisz element docelowy jako"
Sęk w tym, że w swojej przeglądarce widzę na waszej stronie tylko newsy, nie ma tam u mnie żadnego skarbca... W momencie w którym wysyłam tego posta strona wogle nie działa...
_________________ I am surrendering to the gravity and the unknown
Catch me heal me lift me back up to the sun
I choose to live, I choose to live
Wysłany: 2005-07-29, 12:35
Bo stronka Dergastu nie jest dostępna dla alternatywnych przeglądarek. Głównie mówię o Operze, którą jak widzę używasz. Wejdź pod IE (sic!) i wtedy menu po lewej będzie dostępne.
_________________ "Znane są tysiące sposobów zabijania czasu, ale nikt nie wie, jak go wskrzesić."
niestety z braku czasu i chwilowego zainteresowania autorow aktywna praca ( w koncu sa wakacje, nie? ) strona nie dziala pod Opera i na razie nie wyglada, aby mialo byc to zmienione w najblizszym czasie. Wszelkie chwilowe problemy z jej dzialaniem w postaci "nieistnienia" sa wina serwerow TPsa, na ktore wyrzej wymienieni autorzy nie maja zadnego wplywu. Przewidywany czas rozpoczecia ponownych prac nad systemem to wrzesien, o ile jeden z tychze autorow odwalajacy najwiecej czarnej roboty nie wybierze sie na 9-miesieczny kurs spadochronowy w 6 pomorskiej brygadzie desantowo szturmowej. Teoretycznie temat moglby pociagnac jeden ze wspolautorow, ale z ubolewaniem oswiadczamy, ze udaje sie na "edukacje", w miejsce gdzie faceci chadza w spodnicach a na lakach porastaja owieczki.
dadatkowym faktem jest zagadnienie, czy wogule System Dergast nalezy konczyc. W koncu przez te wiele lat prac nad nim wszyscy przyzwyczaili sie, ze zarowno sam system jak i wszystko z nim zwiazane jest tworem wiecznie nieskonczonym. Zmiana tego stanu rzeczy mogla by zle wplynac na opinie publiczna, zdestabilizowac sytuacje gospodarczo-spoleczna w krajach trzeciego swiata i ogolnie nie zrobic nic dobrego. Wszelkie pytania, skargi, zazalenia i wnioski prosimi kierowac do cial tworczo-wakacyjno-rozleniwionego. Wykretnej wypowiedzi postaramy sie udzielic w trybie natychmiastowym 3 tygodni, o ile tylko pani kasia wroci z urlopu. (kim jest pani kasia???)
Własciwie to można powiedzieć, że jakby wszystko pozbierać do kupy to system był by "skończony". Oj duża była by to kupa ... duża
_________________ "Świat miał zbyt wielu bohaterów i na pewno nie potrzebuje następnego. Miał za to tylko jednego Rincwinda, więc Rincwind był światu winien utrzymanie tego jedynego przy życiu jak najdłużej"
Wlasciwie tak. Niemniej, slowo "wlasciwie" nalezaloby zastosowac w tym przypadku nieco w innej formie; mianowice, potrzeba "własciwej" osoby, ktora to sprobowala by tak wielka "kupe" zrobic. Wbrew pozorom moze sie to okazac zadaniem przerastajacym zwyklego smiertelnika, ze wzgledu na specyfike ludzkiego ukladu pokarmowego, kolejke pod WC i zwyczajowa zgryzliwosc babc klozetowych. "Wlasicwie" jednak mozliwym jest, ze ktos z tForcoFF, struty niezbyt swiezymi ciasteczkami na jakies sesji dokona owego cherocznego wyczynu i we "walasciwy" sposob zrobi odpowiednio wielka "Kupe". Ale "wasciwie" nalezaloby powrocic to zadanego juz raz pytania - czy my "wlasiciwie" chemy koncyzc Dergast???
Mamy rok 2006 i odpowiedź na to pytanie nie nadeszła, za to jest coraz więcej zagorzałych dyskusji a szanowni twórcy i ogół spierają się, bądź mówiąc to bardziej cywilizowanym językiem dochodzą do wspólnego stanowiska w róznych sprawach tak mało istotnych jak np. tworzenie postaci. Ale bez tego swiat byłby nudny i szary
no to ja mam takie pytanie. jako, że nie mogę nigdzie tutaj znaleść nic na ten temat ( ha! nawet kolega Korek nie potrafił mi pomóc ) - gdzie znajdę więcej informacji o Chaosie? Czyżby Chaos był tak zuuuy i się ukrył gdzieś a ja już ślepne na starość i nie widzę... Będę wdzięczna za jakieś info na ten temat pozdrawiam
_________________ "out flew the web and floated wide, the mirror cracked from side to side."