Jak to wygląda według założeń, które powstału u zarania dziejów Dergastu? Mniej wiecej tak:
jeśli zasady mają zajmować tyle : | to pis świata ||||| tyle, a bestiariusz ||||||||||||||
Z tego prostego schematu wynika, że na pewno nie będzie to licza stron mała.
Jeśli chodzi o zasady - raczej nie będzie tego duzom w wersji ostatecznej, jeśli chodzi o samą mechanike i jej podstawowe elementy. Duzo ma być zasad opcjonalnych, rozszerzeń itd, ale tego nikt nie musi czytać - to jest dla tak zwanych chętnych.
Co do Opisu Świata - Świat jest duży, to i podręcznik musi byc taki sam.
Jeśli chodzi o bestiariusz - za dawnych czasów, kiedy z moją drużyną gralismy dużo w inne systemy jak np KC, każdy miał tę częśc wykutą na blachę. Siłą rzeczy, nawet jak sie nie starał, z powodu małego asortymentu żyjątek współczynniki same sie utrwalały w pamięci. Potem Biedny MG mowił " Troll nizinny" a wszyscy gracze juz mieli prze oczami kompletne statsy, umiejetności, słabe punkty itd, niezależnie od wiedzy odgrywanych bohaterów. Dlatego postanowione zostało, że Dergast będzie się charakteryzował bestiariuszem nie możliwym do spamiętania. Diabelny plan ten stpniowo wcielamy w zycie... :>
W sumie sam sie pogubiłem już ile stron mamy. Wciąż stoi w miejscu ostatezna korekta podręcznika gracza, z racji nie możności spotkania Wielkiej Trójcy Lorygująco/poprawiającej. Dopiero, gdy to nastąpi, będzie można stwierdzić, czy stron jest dużo, czy mało.
A że podręcznik duzy i ciężki, to bardzo dobrze, bo MG z takowym w łapkach wzbudza dużo większy respekt pośród niesfornych graczy.
Ja nie widze problemu biorąc pod uwagę ze podrecznik dla gracza potrzeny na sesje składa sie z podrecznika gracza (jak sama nazwa wskazuje) oraz ew z czesci bestiariusza z podstawowymi rasami do gry plus cennik. To wszystko co jes tpotrzebne na sesji. Reszta jest luźna i nie wiem w czym tkwi problem.
A sowją droga włoże tu proponowany przezemnie podział podręcnzika
- Tworzenie postaci... tworzenie postaci statsy, ułomy, opcjonalnie razem z tym rasy do gry ale to do przemyślenia, choć wiele by ułatwiło i byłąby to częśc niezbędna dla gracza.
- Jakaś księga zasad z podziałem na podstawowe i zaawansowane, w ytm te pierwsze dla graczy reszta dla MG. Tu zawarte sa testy, walka, i zasada ze MG ma zawsze racje.
- Bestiarius (ze 3 wydania pewnie ) czyli do gry, nie do gry i magiczne/rzadkie dziwne
- Opis swiata, tam rodział religia, lądy
- Magia- tam wszysktie nekromancje magie śladów i Nanok wie co jeszcze
- Bonusowa wkładaka z cennikiem i tabelami broni, ew ekran MG co ma go Saper i nie hcce wydać ale weźmiemy go podstepem
I to chyba tyle, sprawi to ze będzie łatwo miło i przyjemnie.
_________________ Bo u nas w Rottenpile to nawet lekarz zdrowego wpędzi do grobu....
"Obetnij mu nogi!! Przydadzą sie do stołu!!"
"W leprozorium to jest jak u kucharza- flaki to nasza specjalność"
Wieki, wieki, wieki mijają, ludzie rodzą sie i umierają- elfowe przysłowie
Zastanawiałem się jak uniknąć sytuacji wktórej karzdy gracz wie wszystko o danym potworze. Można przeierz wprowadzić pewna losowość. Znaczy różną siłę osobniczą. Pozatym potwory mają różne rodzje i mistrz gry nie zawsze musi mówić wszystkiego o potworze. Może wogle go nie nazwać jeżeli drużyna nier posiada odpowiedniej wiedzy. Dobrym przykładem będzie drużyna wojów dla której będzie to poprostu kolejny potwór do rozwałkowania. Wszystko zależy w tej kwestii od tego jak zostanie zbudowany podręcznik MG. Jak i od samego MG, który prowadzi grę.
_________________ "Świat miał zbyt wielu bohaterów i na pewno nie potrzebuje następnego. Miał za to tylko jednego Rincwinda, więc Rincwind był światu winien utrzymanie tego jedynego przy życiu jak najdłużej"
Wysłany: 2004-09-17, 23:47
Widzisz...jak zrobić zeby druzyna od pierwszej chwili nei znala statsoow przeciwnika.. o tym pisał już kedaar...dobra metoda to taki bestiariusz którego i członek Mensy nie spamięta... w sumie idzie nieźle i sporo tego sie w bestiariuszu nazbieralo.. a ja mam torche nowych pomysloow po grze w K.O
_________________ "....Guys.....where are we?"
(\ /)
( ._.)
(")(")
--------------------
The Other Side
--------------------
Rirliel !
--------------------
Co do cennika - mam taka swoja gleboko skrywana ambicje, moze kiedys uda sie ja zrealizowac. Na razie sa tego zaczatki. Dawno temu, kiedy gralkem w Adeki, mielismy taki doadatek, niewielka ksiazeczke, w ktorej kolejne strony zawieraly przerozne towary, icg opisy, rysunki, deny itp. Bardzo fajnie robilo sie postac z czyms takim. Dostawales to do lapki i nie nie byl ocie przez godzine, niczym rokapryczona panienak w galerii handlowej. Chcialbym miec cos takiego w Dergascie.
TAk rysunki, rysunki, rysunki... karzdą rzecz z osobna i to będzie ze 1000 stron (albo spoojnie więcej). Wtedy to był by najlepszy podręcznik tego typu w grach RPG
_________________ "Świat miał zbyt wielu bohaterów i na pewno nie potrzebuje następnego. Miał za to tylko jednego Rincwinda, więc Rincwind był światu winien utrzymanie tego jedynego przy życiu jak najdłużej"
Ja tam papieru sie nie boje. Im więcej podręczników, tym lepiej. Optymalnie to 6, czyli tyle co zazwyczaj gracyz na sesji :] i żeby były ciężkie i okute, tak aby żucający w kłócących się graczy MG był wystarczająco skuteczny
Zacznę w tym topicu dyskusje na temat podziału treści na poszczególne podręczniki. Może tema tnie jest w 100% zgodny z tym zagadnienieniem, ale znowu tak bardoz nie odbiega, a nie chce zakłądać nowego wątku, bo i tak już się robi nadmierny chaos z nadmiaru tego wszystkiego.
Słuchajcie ludkowie, tak naprawde sytuacja wygląda tak, że generujemy coraz więcej dobrych i skończonych tekstów. Teraz trzeba by sie dokładnie zastaowić, jak je podzielić na na poszczególn epodręczniki itd, aby wygodnie się tego wszystkeigo używało, a jednoczęśnie żeby sie nie powtarzać w wielu miejscach.
Najpierw napiszę tu o pewnym założeniu, ktore jest bardzo ważne dla tej sprawy: jak najwieksze oddzielenie gracza od mechanik samej rozgrywki. chodzi o to, żeby gracze mie mieli dostępu do zbyt wielu zasad (oprócz tworzenia postaci), żeb nie zabardzo mogli sie potem kłócic podczas sesji z MG - wtedy taki MG zawsze będzie mógł spławić "upierdliwca" stwierdzeniem - "Misiu złoty, a dlaczego ty zaglądałeś do wiedzy zakazanej?"
Obecnie mamy Dergast podzielony na 6 następujących częśći:
PODRĘCZNIK GRACZA - tworzenie postaci, 5 podstawowy ras do tego celu, ogólnyy opis rzeczy potrzebnych przy tworzeni postaci - takich jak magiia, nekromancja, druidyzm, zdloności kapłaańskie itp, karta postaci.
PODRĘCZNIK MG - tu ma się znaleźć cała mechanika systemu, testy, walka, magia, przemiany i mutacje, ekran MG (jeśli wkiedyś Saper zgodzi sie go oddać do zeskanowania).
OPIS ŚWIATA - geografia, królestwa, miasta, organizacje, religie, takie rzeczy jak np statki latające (choć nie wiem jak taki tekst i jemu podobne wpasować wten podręcznik, jak nazwać taki rozdział).
BESTIARIUSZ - opis istot zamieszkujących świat dergastu, tu akurat jest prosto.
CENNIK - rozne towary, ich ceny, magiczne przedmioty, systemy monetare różnych części świata.
Teraz tak - co powinno sie jeszcze znaleźć w poszczególnych podręcnzikach?
Gdie przyporządkować rzeczy nie przydzielone:
Tabele uzbrojenia, PRzykładowe zaklęcia, opisy bohaterów (w stylu lord Fenstar czy Tularis).
Może sądzicie, że cos z obecnych rzeczy znajduje się w złym miejscu?
znaleźć można projekt nowej okładki do Dergastu. Proszę o wszelkie konstruktywne uwagi. Pamiętajcie, że okładka ta jest grafiką do druku, przez co pewne rzeczy na miniaturze w sieci mogą byc niewidoczne, niewyraźnie itp, ze wzgledu na rozdzielczość, DPI, kompresje it.
Wiek: 24 Dołączył: 12 Sie 2004 Posty: 410 Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2004-12-29, 23:38
jeśli ktoś może to niech ten post usunie...
_________________ "Istotnym męstwem jest żyć, gdy żyć się godzi, a umrzeć, kiedy umrzeć potrzeba"
----------------
"But though we strike at you from the shadows,
do not think that we lack the courage to stand in the light."
-Zeratul
----------------
"Żyj tak, byś mógł powiedzieć Bogu w dniu Sądu Ostatecznego: "Byłem bardzo dobrym człowiekiem, chociaż w Ciebie nie wierzyłem" -Kurt Vonnegut
Ostatnio zmieniony przez Til 2004-12-30, 02:28, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 24 Dołączył: 12 Sie 2004 Posty: 410 Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 2004-12-29, 23:38
Ja uważam że ten tekst w tle nie powinien być skośny, tylko normalny, co zresztą mówię od samego początku, pozatym wydaje mi się że ten rysunek w tle za tym tekstem sprawia że jest to wszystko takie trochę szaro-bure, ale Kedaar twierdzi że po wydrukowaniu wygląda to dobrze, a jako że nie mam możliwości sprawdzić osobiście bo mi drukarka padła, to niech będzie ;P
Ale tekst nie powinien być przekrzywiony ;P
Ale tak ogólnie, to podoba mi się ;)
_________________ "Istotnym męstwem jest żyć, gdy żyć się godzi, a umrzeć, kiedy umrzeć potrzeba"
----------------
"But though we strike at you from the shadows,
do not think that we lack the courage to stand in the light."
-Zeratul
----------------
"Żyj tak, byś mógł powiedzieć Bogu w dniu Sądu Ostatecznego: "Byłem bardzo dobrym człowiekiem, chociaż w Ciebie nie wierzyłem" -Kurt Vonnegut
jabym raczej cos zrobil z ta raczka ktora troche dziwnie wyglada. mzoe zrobic ja innym kolorem albo co to wtedybedzie sie bardzej wyruzniacod tla. a ten tekst na gorze jest w sumie spoko mi sie on podobataki zakrecony i wogule.
wsumie tyle bo reszta mi siecalkiem podoba jest cacy
_________________ jak ludzie moga byc tak mroczni i zli zeby uzywac az tyle rozowego koloru??
1. Pod adresem http://www.euro-contact.pl/xxx/okladka1.jpg znajdziecie nową wersje okładki, w duzej mierze poprawionej dzięk iwaszym sugestiom. Jeśli ktos się czuje dotknięty faktem, iż jego głos w jakiejś sprawie nie został uwzględniony - przy podejmowaniu decyzji brałem średnia arytmetyczną większośc uzyskana na podstawie wypowiedzi na forum i gg.
Jeśli macie jakieś uwagi apropo tej wersji - walcie smiało. W kwestii niepodobającego sie niektórym obrazka w środku - chodzi o sama idee, "szablon" ilystracje zawsze będize można zmienic na inna, w planach mam pomęczenie naszego ilustratora o porawienie ręki i wszystkiego tego, do czeog sie czepiacie, może nawet narysuje ten widoczek od nowa.
2. W związku z nowym silnikiem forum i ogólna przebudową działu wpadł mi do głowy sposób na publikacje podręcnzików Dergastu na Forum. Wiele osób ma problem z dostepem do aktulanych zasad, porozrzucanych pomiędzy twórcami i autorami, którzy, wstyd się przyznać, powoli sami już zaczynaja się gubić, gdzie co jest.
Moja koncepcja jest taka - w każdym subforum o danym podręczniku, będzie jeden topic, zamknięty, tylko do czytania. jedynie kilka osób będzie mogło cos tam zmieniać. Topic ten bedzie jednym długim postem, ewentulanie kilkoma odpowiadającymi rozdzialom (jak wolicie). W ramch niego będa dokładane materiały na bierząco tworzone na forum i po za nim. Będzie to wersja tak zwana "aktualnie ostateczna". Rzeczy, które są niezbedne do grania, ale nie zsotały zatwierdozna, jak np wiele umiejętnosci były by wrzucane czerwonym kolorem.
Oczywiście formatowanie całości było by lipne, ze względu na warunki forum, ale mysle, że to dobre rowiązanie doraźne pozwalające na większą orientacje w świecie Dergastu i przyspieszenie prac nad nim.