RPG Strona Główna RPG
Forum RPG

• FAQ • Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Statystyki
• Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Punkty przeznaczenia
Autor Wiadomość
Mortyron 
Głos bogów

Wysłany: 2010-02-21, 20:24   

oj zapomniałeś Mruf że

- dowiedziałem się o kobiecie która miała tajemnicę.
Szkoda tylko że Kev uznał że niedostatecznie się do niej zbliżyłem :razz: Czemu trudno się dziwić bo łatwiejszym i przede wszystkim tańszym rozwiązaniem były dziwki w które to zresztą miasto obfitowało. Świątynne dziwki, dziwki z dostawą do domu, dziwki w haszyszarni a nawet cycki okultystek Yag (chociaż te ostatnie można potraktować jako świątynne dziwki). O skillach owych pań nie wspominając.

- wmieszam się w intrygę przekraczającą moje możliwości i mój status
to oczywiście przerobiliśmy. Za to zresztą dostałem punkt przeznaczenia :mrgreen:

P.S.
na dobrą sprawę to:

- zdobędziesz bezcenny klejnot
jakbyś nie popsuł świątyni to byśmy mieli ten klejnot :razz:

- pokonasz potężnego czarnoksiężnika
właściwie czarnoksiężnik pokonał się sam kaszaniąc zaklęcie które mu skutecznie przerwaliśmy :razz: w wyniku czego popsuła się świątynia która następnie go uśmierciła :twisted: Właściwie jak się uprzeć to zabiliśmy tego czarnoksiężnika :mrgreen: choć z drugiej strony to mój toporek wybił go z czaru :razz:

P.S. II
- dzięki temu mój BG będzie mógł chociaż na chwilę zaistnieć
po tej sprawie z Gawryłą będziemy sławni :mrgreen:

ktoś ma jeszcze jakieś pomysły

Mruf 
Xaltotun z Acheronu
SZATAN z Bolesławca

Wysłany: 2010-02-22, 08:10   

Nie zapomniałem - chodziło mi raczej o wykorzystanie niż zyskanie.
Swoją drogą daje to spory wentyl bezpieczeństwa - były trudne momenty a mimo tego nie wykorzystałem nic ze swoich 3 punktów. Dostałem jeszcze czwarty. Damy radę :mrgreen:

Kevin 
Szept bogów

Wysłany: 2010-02-22, 13:33   

Szczerze powiedziawszy, kiedy zobaczyłem, jakie Przepowiednie (może tak będziemy tłumaczyć Foreshadowing?) wypisujecie, to bałem się, że wszyscy skończycie przygodę z 3 dodatkowymi punktami :smile: I tak by pewnie było, gdybyście wdali się w dłuższą pogawędkę z Wang Lu - zdobylibyście potężny klejnot/artefakt i pokonali złowrogiego czarnoksiężnika (chociaż do wysłania go do piachu potrzebowalibyście pewnie paru punktów :twisted: ).

Zastanawiałem się, czy nie wprowadzić limitu posiadanych PP, powiedzmy do max 5-6. Mogłoby to zachęcić do wykorzystywania ich do przeprowadzania jakichś heroicznych akcji, zamiast ciułania na czarną godzinę, do ocalenia własnej skóry. Co o tym myślicie?

Mruf 
Xaltotun z Acheronu
SZATAN z Bolesławca

Wysłany: 2010-02-22, 14:27   

Dobry pomysł. Takie akcje potrzebne są w Conanie - living on the edge :D Szybkie i baaardzo ryzykowne - czyż to nie sól tego systemu?

Shadowrunner 
Głos bogów

Wysłany: 2010-02-22, 19:57   

Jesteście bandą cholerny bolszewików, chcącą wprowadzać urawniłowkę i przymusowy utracjuszyzm :-P ;-) Tow. Gomułka nie wymyśliłby lepszych zasad :twisted:

Jak ktoś chce ciułać punkty to czemu mu tego zabraniacie? :o Mnie nigdy nie podobają się takie sztuczne ograniczenia. Od tym czy wykorzysta się PP decyduje tak naprawdę los, przypadek - może się zdarzyć w jakieś przygodzie tak że będzie się miało cały czas słabe rzuty i wykorzysta całą pulę. Dlaczego gram ma być zmuszany do czegoś?

Jestem na nie. I nominuję was do opuszczenia domu Wielkiego Brata za takie pomysły :lol:
człowiek stał się Człowiekiem przez akt nieposłuszeństwa i poznania. A więc wzorem dla niego powinien być Szatan - odwieczny buntownik, pierwszy wolnomyśliciel i pierwszy bojownik o emancypację światów"
M. Bakunin

"Zresztą co nas czeka w tym kraju, oprócz marchewki i kija - korupcja, recesja i Radio Maryja"
TILT, "Co się stało w tym kraju nad Wisłą?"

Nie ma Pokoju - jest Zło
Nie ma Strachu - jest Moc
Nie ma Śmierci - jest Nieśmiertelność
Nie ma Słabości - jest Ciemna Strona

Mruf 
Xaltotun z Acheronu
SZATAN z Bolesławca

Wysłany: 2010-02-22, 20:01   

Tak, jesteśmy komuchami, bo w boga nie wierzymy. Wszak na każdym katolickim forum ateista=komunista. Kolejny dowód na marksistowskie inklinacje - wszystkich równo chcemy bić batonem po goleniach :mrgreen:

Shadowrunner 
Głos bogów

Wysłany: 2010-02-22, 20:35   

Nie omieszkam uprzejmie donieść o tym księndzu proboszczu jak bede na farze :cool: Inkwizycja was dopadnie :mrgreen:
człowiek stał się Człowiekiem przez akt nieposłuszeństwa i poznania. A więc wzorem dla niego powinien być Szatan - odwieczny buntownik, pierwszy wolnomyśliciel i pierwszy bojownik o emancypację światów"
M. Bakunin

"Zresztą co nas czeka w tym kraju, oprócz marchewki i kija - korupcja, recesja i Radio Maryja"

Nie ma Pokoju - jest Zło

Mruf 
Xaltotun z Acheronu
SZATAN z Bolesławca

Wysłany: 2010-02-22, 20:38   

I am the anti-pope, Zladko the 666th ;)

Long live Molvania!!!!!!!!!!!!!!!!!

Kevin 
Szept bogów

Wysłany: 2010-02-22, 22:55   

Shadowrunner napisał/a:
Od tym czy wykorzysta się PP decyduje tak naprawdę los, przypadek - może się zdarzyć w jakieś przygodzie tak że będzie się miało cały czas słabe rzuty i wykorzysta całą pulę. Dlaczego gram ma być zmuszany do czegoś?

Nie zmuszany, tylko zachęcany. Po co komuś 7 punktów przeznaczenia? Jeśli nie wykorzystywał ich i dożył tak długo, to znaczy, że nie są wcale niezbędne do przeżycia. Jeśli ktoś nie wydaje PP mając ich 7, to nie będzie ich wydawał mając 10, 15 czy 20. Więc po co mu one? Nie wyobrażam sobie przygody, w którejś graczy by musiał wykorzystać 5 czy 6 PP do uratowania swojej skóry.
Shadowrunner napisał/a:
Jesteście bandą cholerny bolszewików, chcącą wprowadzać urawniłowkę i przymusowy utracjuszyzm

Nie zmuszam nikogo do wykorzystywania punktów przeznaczenia. Jak gracz nie chce tego robić, może nawet nie wydawać PP na uratowanie życia postaci, jego wybór. Twój zarzut jest bezpodstawny.
Shadowrunner napisał/a:
Tow. Gomułka nie wymyśliłby lepszych zasad

Nie, tow. Gomułka malkontentom, wrogom ludu i elementom antypolskim rozdawał paszporty w jedną stronę. My nie zabraniamy Ci grać z nami Conana, więc nie wiem do czego pijesz.

Naszym zdaniem takie ograniczenie uatrakcyjni rozgrywkę, uczyni ją barwniejszą, to wszystko.

Shadowrunner 
Głos bogów

Wysłany: 2010-02-23, 00:45   

Kevin napisał/a:
Nie zmuszany, tylko zachęcany. Po co komuś 7 punktów przeznaczenia? Jeśli nie wykorzystywał ich i dożył tak długo, to znaczy, że nie są wcale niezbędne do przeżycia. Jeśli ktoś nie wydaje PP mając ich 7, to nie będzie ich wydawał mając 10, 15 czy 20. Więc po co mu one? Nie wyobrażam sobie przygody, w którejś graczy by musiał wykorzystać 5 czy 6 PP do uratowania swojej skóry.

Z tego samego powodu dla którego dla którego bez sensu jest że w Falloucie 3 nie można być childkillerem :mrgreen:

I ztego powodu że ja lubię zbierać różne rzeczy: złom, butelki, PP :razz: Nie rozumiem czemu moja hipotetyczna postać miałaby mieć to ograniczone do jakiegoś pułapu :roll: Poza tym, Kevinie okrutniku, ty pierwszy byłeś przeciwny wprowadzaniu jakiś zmian w mechanice - a tu nagle zmieniasz front robót...
M. Bakunin

Nie ma Pokoju - jest Zło

Kevin 
Szept bogów

Wysłany: 2010-02-23, 11:19   

Shadowrunner napisał/a:
Z tego samego powodu dla którego dla którego bez sensu jest że w Falloucie 3 nie można być childkillerem :mrgreen:

Faktyczna nieśmiertelność dzieci jest bezsensem oczywistym, w żaden sposób nieuzasadnionym fabularnie, burzącym zawieszenie niewiary w nieprawdziwość oglądanych wydarzeń. W rzeczywistym świecie dzieci umierają, ich nieśmiertelność w świecie, który wg swoich założeń jest od naszego gorszy, bardziej okrutny i bezwzględny jest dysonansem. Natomiast punkty przeznaczenia są pomysłem czysto mechanicznym, niemającym fabularnego wyjaśnienia poza prostym "miałeś szczęście". Ponieważ z naszego świata wiemy, że szczęście jest rzeczą ulotną i prędzej czy później się kończy, właśnie założenie nieograniczonej ilości PP (10-15 PP jest moim zdaniem ilością gwarantującą praktyczną nieśmiertelność) prowadzi do takiego zgrzytu jak nieśmiertelność dzieci w F3.
Shadowrunner napisał/a:
I ztego powodu że ja lubię zbierać różne rzeczy: złom, butelki, PP

Twoje możliwości zbierania złomu też są ograniczone - przez skończoną ilość dostępnego Ci miejsca magazynowego. Tak samo jest z PP :razz:
Shadowrunner napisał/a:
Poza tym, Kevinie okrutniku, ty pierwszy byłeś przeciwny wprowadzaniu jakiś zmian w mechanice - a tu nagle zmieniasz front robót...

Nie zmieniam - jestem zwolennikiem zachowania równowagi. Jeśli zmiana jest nieprzemyślana, jak np. zwiększenie obrażeń zadawanych przez broń bez rozważenia skutków jakie to niesie dla całej mechaniki, to jestem przeciwny. Podobnie, gdy gdy jakaś podręcznikowa zasada jest nieprzemyślana i burzy równowagę gry. Np. wg Atlantean Edition dopuszczalne było jednoczesne użycie przez maga defensive blasta i atutu opportunistic sarifice. Zmieniało to nawet pierwszopoziomowego sorcerera w chodzącą, samoodnawialną stertę dynamitu. Było to oczywistym bezsensem i gdyby nie zostało w nowej edycji uniemożliwione, sam jako MG zabroniłbym używania takiego combosa. Podobnie jest z PP - twórcy gry nie przewidzieli, jak szybko i dużo gracze mogą je zgromadzić.

Mruf 
Xaltotun z Acheronu
SZATAN z Bolesławca

Wysłany: 2010-02-23, 15:15   

Cytat:
woje możliwości zbierania złomu też są ograniczone - przez skończoną ilość dostępnego Ci miejsca magazynowego

Muł pozwala nosić 8 przedmiotów, tragarz cztery, a "koń i wóz" bez ograniczenia ;)
Cytat:
Faktyczna nieśmiertelność dzieci jest bezsensem oczywistym, w żaden sposób nieuzasadnionym fabularnie, burzącym zawieszenie niewiary w nieprawdziwość oglądanych wydarzeń

Hiehie :ok:
Cytat:
Nie zmieniam - jestem zwolennikiem zachowania równowagi.

Grzegorz oddawaj Kevanowi druida! :D

Kevin 
Szept bogów

Wysłany: 2010-07-29, 10:37   

Kanibale, jako że na najbliższym wyjeździe będę miał zaszczyt ponownie poprowadzić wam Conana, czekam na wasze wypowiedzi. Zajrzyjcie w szklane kule, przyglądnijcie się fusom na dnie filiżanki, postawcie pasjansa, poszukajcie podpowiedzi w trzewiach złożonej Setowi ofiary i napiszcie, jaką przyszłość ujrzeliście. Jak zwykle każdy, którego przepowiednia sie spełni, zostanie nagrodzony Punktami Przeznaczenia.

Shadowrunner 
Głos bogów

Wysłany: 2010-07-29, 15:29   

Ponieważ ja ostatnio nie grałem w Conana, dlatego podtrzymuję moje wyrocznie tak jak były ostatnio w stanie nie zmienionym :-)
M. Bakunin

Nie ma Pokoju - jest Zło

Mruf 
Xaltotun z Acheronu
SZATAN z Bolesławca

Wysłany: 2010-07-29, 15:49   

Cóż ja mogę powiedzieć? Na pewno:
-posiądę przedmiot podnoszący me złodziejskie kwalifikacje
-zdobędę cenny klejnot