Kolejne spostrzeżenie - broń zadaje nieco mniejsze rany niż w Conanie. Gdzieś znalazłem wytłumaczenie, że silnie magiczne światy d&d rekompensują to sporą podażą magicznego oręża Oki, to do mnie przemawia.
Po zapoznaniu się z akcjami ruchowymi, standardowymi, atakami okazyjnymi, akcjami darmowymi stwierdzam, że ta mecha jest prosta, trzeba tylko o paru sprawach pamiętać.
_________________ NAJPIERW BYŁA SWASTYKA, TERAZ KRZYŻ.
Czy ktoś z grających stosował całe dobrodziejstwo taktyczno-strategiczne podczas walki? Te zasady są dość złożone i gdyby liczyć każde pole, krok, gest, można się zagubić w gąszczu i odnaleźć po pewnym czasie w planszówce
Wysłany: 2010-05-22, 14:23
Ja nie - zawsze jak graliśmy w Planescape albo FR to nawet nigdy nie stosowaliśmy figurek. Zasad grapplingu też nie pamiętam żebyśmy choć z raz użyli - nawet jeśli to raczej tak bardziej uznaniowo niż zgodnie z zasadami. W sumie jedyną najczęściej użytkowaną zasadą były ataki okazjonalne (attack of oportunity), finty, zmyłki, takie tam.
_________________ człowiek stał się Człowiekiem przez akt nieposłuszeństwa i poznania. A więc wzorem dla niego powinien być Szatan - odwieczny buntownik, pierwszy wolnomyśliciel i pierwszy bojownik o emancypację światów"
M. Bakunin
"Zresztą co nas czeka w tym kraju, oprócz marchewki i kija - korupcja, recesja i Radio Maryja"
TILT, "Co się stało w tym kraju nad Wisłą?"
Nie ma Pokoju - jest Zło
Nie ma Strachu - jest Moc
Nie ma Śmierci - jest Nieśmiertelność
Nie ma Słabości - jest Ciemna Strona
Chciałbym doprowadzić do tego byśmy walki rozgrywali na figurkach, może niekoniecznie z całym "dobrodziejstwem" mechaniki (bo miejscami to przegięcie) ale jednak. Trza jednak nabyć figurki. Upatrzyłem sobie złodzieja w sklepie netowym. Należałoby jeszcze parę okrów i gobasów, trolli kupić. I heja.