RPG Strona Główna RPG
Forum RPG

• FAQ • Szukaj • Użytkownicy • Grupy • Statystyki
• Rejestracja • Zaloguj

Poprzedni temat :: Następny temat
Objetość podręczników
Autor Wiadomość
Til 
Bajarz

Wysłany: 2004-12-31, 00:50   

Moim zdaniem pomysł z zamieszczeniem podręcznika na forum jest świetny. Na pewno ułatwi pracę nad nim, a przy okazji będzie dużo łatwiej połapać się w aktualizacjach podręcznika ;)
do not think that we lack the courage to stand in the light."
-Zeratul
----------------
"Żyj tak, byś mógł powiedzieć Bogu w dniu Sądu Ostatecznego: "Byłem bardzo dobrym człowiekiem, chociaż w Ciebie nie wierzyłem" -Kurt Vonnegut

William 
Szept bogów

Wysłany: 2008-08-22, 03:11   

Ok.. upłynęło wiele wody... Mam tutaj nowe przemyslenia co do podrecznikow!

1. Podreczniki podstawowe- MG i Gracza należąłoby na maxa skrócić. ZOstawić w nich mehcanikę i tworzenie psotaci, w podreczniku gracza dodatkowo dodać 4 podstawowe rasy do gry- pierworodne i ludzi. Czemu:

- są małe i skondensowane, można przez nie przebrnąc w jedne dzień
- są wygodne, można się ich szybko nauczyć i wiedzieć co jest gdzie
- są łatiwejsze do druku, oraz przejrzenia, redakcji, ukończenia
- łatwiejsza aktualizacja
- nie przerażają....

2. Opis swiata zostawiłbym jak jest, z tego prostego powodu, że daje ogólne poczucie co i jak...

3. Cennik gdzieś bym wpiął....

4. Bestiariusz, ja bym podzielił go na dwie ksiazki dla graczy i MG- częsc dla graczy zawierta rasy do gry i część dla MG z potworami. Taki sam podział jka przy podręcnzikach głownych jest czytelny i pozawala MG mieć pęłną kontorlę (teoretycznie.

5. MAgia- wydaje mi się, że ukończona magia powinna być oddielną książką. W częsci dla graczy i MG (podstawwocyh podręcznikach), napisałbym,że w dergascie magia jest rozbudowana i niograniczona, ale że zasady są rozbudowane, zalecjaąc kilka gier bez niej... Dizeki temu gracze czuja respekt i moga sie domagac od MG dowolnych rzeczy, a MG nie ma ograniczen opisowych....

Podręcznik do magii ma 2 częsci - zasady MG i czasry, rytuały, kanony, chowańce, różdżki dla graczy.

6. Luźne podręczniki- W obu przypadkach, dla nas jak i wydawniczych widzę to raczej jako serię dodatkó niż jendej wielkiej ksiażki ze wszystkim. Przykład elfy, wydaje mi się, zę zajmą około 50 stron. Jako że wieksszosć tekstów jest gotowa i chwilowo mam szkocki czas zamierzam je złożyć przez najbliższy miesiąc i tka naprawdę bezdie to zamknięta całość skupijąca się na obencje sytuacji, konfliktach wewnętrznych i zewnętrznych, przedmiotach i sztuce, może parę postaci... Pracuje tez nad obrazkową koleżanką... I znowu jest to plus, bo stylu Kuby już raczje nei zobaczymy, a dobrze byłoby mieć każdy podręcnzik z jedną konkretną kreską...

- wada- wymaga to pracy itp, ale dzięki temu przechodzimy do każdego następnego etapu.

- zaleta- podręcznik pod tytułem np Dergast, poza opisem miasta, moze zawierać mapkę, karczmy, npc, gwardię, może małą wprowadzającą sesję plus skrót mechaniki i być wprowadzeniem do systemu, kiedy np Elfy, czy małe, zapchlone, śmierdząće żelazem, złotem i RUNAMI konusy dla kogoś innego... Tne system pozwala położyć nacisk na rzeczy ważne, a te mniej isottne pozosstawic ogólnei w podręczniku głownym (jka np drachoni, centaury itp).

"Obetnij mu nogi!! Przydadzą sie do stołu!!"

"W leprozorium to jest jak u kucharza- flaki to nasza specjalność"

Wieki, wieki, wieki mijają, ludzie rodzą sie i umierają- elfowe przysłowie

Toudi, prawda, że wygladam wspaniale?

Saper 
Szept bogów

Wysłany: 2008-08-22, 12:03   

jeśli chodzi o podręczniki gracza i mg to już tak jest i właśnie tak to kleję ale jeśli chodzi o rasy to są ludzie, elfy, krasnoludy, halfingi i ogryni jako rasy najbardziej popularne mimo wszystko

co do magii to zawsze byłem za tym żeby był to oddzielny podręcznik, bo jest tego za dużo,

co do podziału bestiariusz na dwa to uważam że zbyteczne i że w zupełności wystarczy jeden, szczególnie że wbrew pozorom nie jest tego tak dużo

Kedaar 
Szaman Tej Wioski

Wysłany: 2008-08-23, 13:40   

Ja generalnie zgadzam sie z Saperem, z kilkoma uwagami.

Po pierwsze, musimy zadać pytanie jaki cel nam przyświeca - robimy to aby było wygodne w uzytku dla nas, czy ostrzymy sobie zęby na wydawanie i jakąś kasę.

Według mnie ta druga opcja odpada - jest mało realna, za dużo tfórców przez duże F, za mało chęci do pracy, za dużoc zasu trzeba by poświećić na korekte błedów itd...

Według mnie robimy to (przynajmniej na obecnym etapie) hobbystycnzie i dla siebie. Dlatego nie widzę sensu tworzenia miliona podręczników na zasadzie dodatków "Elfy starego świata", "Grzyby i porosty Karakoru", "Najwieksi malarze orczych klanów" itd ;)

Pytanie pomocnicze - kto przeczytał od deski do deski opis Warjagów (czy jak oni się tam nazywali) w starych dobrych KC, kto zrobił sobię postać Warjaga i w końcu, kto spotkał jakiegoś na sesji?

Wiec ja to widzę tak :

I. Podręcznik gracza
1. Wstęp
2. Tworzenie postaci
3. Wyciniek bestiariusza - ludzie, elfy, krasnoludy, reptilioni, halfingi, ogryni - pomysl aby zamiescic tu ludzi + pierworodnych nie jest dobry, ponieważ tracimy w tym momencie haflole i ogrynow, ktorzy jednak sa strasznie popularni, a niewiadomo po co zyskujemy stygijczykow
4. Magia dla gracza - ogólnie opisany kanon ogólny z odsyłaczem do osobnego podręcznika z reszta stuffu
5. Wycinki z cennika - najpopularniejsze i najczesciej uzywane rzeczy -kilka miecyz, troche ciuchów, konie , lina itd.

II Podręcznik MG
1. Wstęp wraz z jakąś ogóln a wizją systemu
2 Mechanika
3. Magia oczami MG (cała, razem z magią wyższą, nekromancją, demonologią itd)
4. Rożne smaczki - nie wiem jak to nazwać, takie różne drobne rzeczy, które są związane ze światem, ale gracze niekoniecnzie muszą o nich od razu wiedzieć, np przmeiany magiczne, pare miejsc, postaci, itd

III Opis świata
Z grubsza tak jak jest teraz, z tym że bardziej poukładany, z wiekszym naciskiem na historie, religie i organizacje działąjące w danych krainach (na razie mamy dosłownie kilka i są opiane raczej globalnie)

IV Bestiariusz [/b[

Tak jak jest teraz, tu bym umieścił rozbudowane elfy, krasnoludy i całą resztę. Poprawdzie, dopuki nie przekroczymy 1000 stron, nie widzę sesnu dzielić tego na poszczególne rasy

[b] V Cennik

Nigdize bym tgo nie podpinał, zostawiłbym go osobno, to wbrew pozorom wygodne. Wsadziłbym tu tableki broni (w podręczniku MG i Gracza też mogły by być, niech się dublują , a co nam szkodzi ;) , opisąłbym więcej często używanych magicznych przedmiotów

VI Lużne podręczniki

Teoretycznie mogły by sie pojawić, ja wolałbym jednak takie treści podpinać mądrze do 5 ksiązęk wymienionych wyżej, chyba że ilość stron stałaby sie nie do zniesienia.
PPSTLB
http://www.instalacje-grabowski.pl

Saper 
Szept bogów

Wysłany: 2008-08-25, 09:00   

ja będę się upierał do osobnego podręcznika o najwiekszych malarzach orczych klanów

sam Graad rozbryzagator zajmie z dwadzieścia stron, Tront flakopluj kolejne piętnaście a z pięćdziesiąt na samą wczesną szkołę mózgospływu.
i pod co niby to podpiąć jak nie będzie oddzielne?

William 
Szept bogów

Wysłany: 2008-08-25, 23:59   

jak to, pod encykolpedie- sztuka i twórczość narodów rozumnych!

"Obetnij mu nogi!! Przydadzą sie do stołu!!"

"W leprozorium to jest jak u kucharza- flaki to nasza specjalność"

Wieki, wieki, wieki mijają, ludzie rodzą sie i umierają- elfowe przysłowie

Toudi, prawda, że wygladam wspaniale?

Odpowiedz do tematu